CUBUSAN gjør det mulig med kontinuerlig desinfisering av luften innendørs – uten kjemiske midler

03/01/21

Nyvinning fra WINTERSTEIGER er også uhyre effektiv mot koronavirus 

  • Luftdesinfiseringsapparat på 19 x 19 x 19 cm renser opptil 120 m3 luft
  • Sterex Plasma-teknologi renser romluft og overflater for opptil 99,99 % av alle virus, bakterier og soppsporer – inklusive SARS-Cov-2-viruset og mutasjoner av det
  • Hvordan et luftdesinfiseringsapparat skiller seg betraktelig fra konvensjonelle luftrensere
  • Dette "plug and play"-produktet er svært stillegående, bruker lite strøm, er luktfritt og helt vedlikeholdsfritt
  • Utviklet i samarbeid med eksterne forskningspartnere, "Made in Austria"
  • Testet og sertifisert av kompetansesentrum for teknisk hygiene og anvendt mikrobiolog ("Kompetenzzentrum für technische Hygiene & angewandte Mikrobiologie") i Malsfeld i Tyskland
  • Selskap for aerosolforskning ("Gesellschaft für Aerosolforschung") i Köln anbefaler å installere luftrenseapparater overalt hvor folk må oppholde seg i lukkede rom over lengre tid

 

Fjerning av lukt, reduksjon av mikrober – disse problemstillingene har vært et kjernetema hos WINTERSTEIGER AG i mange år, for eksempel i forbindelse med hygienisk tørking av skistøvler i skiutleier eller arbeidsklær. Med utviklingen av Sterex Plasma-teknologien har WINTERSTEIGER lykkes i å ta et stort skritt: Ved hjelp av kaldt, atmosfærisk plasma renser Sterex romluft og overflater for opptil 99,99 % av alle virus*, bakterier og soppsporer – inklusive SARS-Cov-2-viruset og mutasjoner av det.

 

Et voksent menneske puster i snitt 12 til 18 ganger i minuttet. På hvert utpust spres det ut aerosoler som også kan inneholde virus. Alt etter hvilken type av sykdomsfremkallende mikrobe det er snakk om, kan aerosolene holde seg i luften i flere timer. Derfor øker infeksjonsrisikoen når flere mennesker oppholder seg i lukkede rom. Ved å utvikle luftdesinfiseringsapparatet Cubusan har WINTERSTEIGER Group klart å minimere denne risikoen. Nyvinningen er basert på Sterex-teknologi og bruker kaldt plasma til å fjerne opptil 99,99 % av alle bakterier, soppsporer og virus – inklusive SARS-Cov-2. Én enkel av disse kubene på bare 19 x 19 x 19 cm kan rense opptil 120 m3 luft. Takket være den høye effekten er Cubusan som skapt for alle rom hvor mange mennesker møtes. Her er denne nyutviklingen de kortlivede FFP2-maskene helt overlegen.

Sammen med eksterne forskningspartnere lyktes det å få Cubusan CP-120 klar til serieproduksjon etter en utviklingsperiode på bare seks måneder. De første 5000 apparatene kunne produseres og leveres innen slutten av april 2021. Deretter økes kapasiteten gradvis til 10 000–15 000 stk. i måneden. Hos WINTERSTEIGER selv har apparatene gått for full maskin siden november 2020. "Vi har allerede brukt Cubusan på møterommene våre i noen måneder" understreker Daniel Steininger, General Manager Division Sports & Hygiene hos WINTERSTEIGER. "Siden da har vi kunnet holde møter uten munnbind igjen, uten stor risiko for smitte. Faktaene taler for seg: Vi har ikke hatt et eneste smittetilfelle med korona på et møte".

 

Effektiviteten overgår FFP2-maskene

Under utviklingsarbeidet henvendte WINTERSTEIGER seg også til det velrenommerte kompetansesenteret for teknisk hygiene og anvendt biologi ("Kompetenzzentrum für technische Hygiene & angewandte Mikrobiologie") i Malsfeld. Senterets leder og sakkyndige, Ulrich F. Schmelz, utførte undersøkelsene på det akkrediterte laboratoriet for miljøhygiene i Marburg. Laboratoriet er akkreditert iht. DIN EN ISO/IEC 17025 for mikrobiologiske undersøkelser og undersøkelser av farmasøytiske produkter og medisinsk utstyr ("Deutsche Akkreditierungsstelle" Berlin). Dette betyr at laboratoriet reflekterer en verdensgyldig, uhyre høy kvalitetsstandard som sikrer validiteten av resultatene. Cubusan fjerner aerogene mikrober så raskt og med så høy virkningsgrad at hydroksylradikalene har en mikrocid potens som er opptil 100 så effektiv som filterytelsen i FFP2-masker.

 

 

Kube bruker "atmosfærens vaskemiddel"

Mens konvensjonelle luftsirkulasjonssystemer suger inn romluften og deretter filtrerer den og/eller bestråler den med UVC-stråling, alt etter system, så fungerer det nye luftdesinfiseringsapparatet fra WINTERSTEIGER slik at det fjerner mikrobene direkte der hvor de forekommer: kontinuerlig og jevnt i hele rommet. Det etterligner naturen og generer – litt enkelt sagt – mange små varmetordenvær. Den elektrisk-fysikalske teknologien er basert på virkningen av hydroksylradikaler (OH). I naturen oppstår disse molekylene blant annet når vanndamp reagerer med sollys – for eksempel etter et tordenvær, når de første solstrålene kommer gjennom skyene og luften er merkbart friskere og renere. Derfor kalles hydroksylradikaler også "atmosfærens vaskemiddel". Plasmageneratoren i kuben genererer en blanding av luft og kaldt, atmosfærisk plasma hvor det dannes utallige av disse høyreaktive hydroksylradikalene. Den innebygde viften og naturlig diffusjon fordeler dem jevnt i hele rommet og renser luften for virus, bakterier og soppsporer med en virkningsgrad på opptil 99,99 %. Selv når rommet luftes kortvarig eller en dør åpnes, har Cubusan fortsatt en pålitelig virkning fordi det permanent genereres tilstrekkelig med hydroksylradikaler. Rommet bør ha en tilgjengelig flate på 3,5m² per person, og det bør fortsatt luftes regelmessig.

 

Ideell løsning for de mest forskjellige rom

Ett enkelt apparat er nok for et rom på ca. 50 meller 120 m3, i større rom kan man stille opp så mange kuber man vil. I tillegg er kuben svært stillegående med sine 32 dB, den forbruker mindre energi enn enn 25 watts lyspære, den er luktfri, og selv når den går kontinuerlig, er den helt uskadelig for helsen. Den bekjemper virus og bakterier uten kjemikalier, ozon og UVC. Som såkalt "plug and play"-produkt er den dessuten helt vedlikeholdsfri, det finnes ingen lamper eller filtre som må skiftes ut. "Takket være den enkle håndteringen og den høye virkningsgraden kommer den nye luftrenserkuben vår til å yte verdifulle tjenester overalt hvor folk møtes i lukkede rom", spår Daniel Steininger. "Jeg tenker for eksempel på møte- og seminarrom, klasserom eller venteværelser, men også på butikker, restauranter og oppholdsrom på alders- og sykehjem. Vi er overbevist om at Cubusan kan utgjøre et viktig bidrag der for å redusere smittetallene".

Selskapet for aerosolforskning i Køln ("Gesellschaft für Aerosolforschung") er enig i dette (https://www.info.gaef.de/positionspapier). Selskapet har satt opp noen "gylne regler for smittevern", som anbefaler at det installeres luftrenseapparater overalt hvor folk må oppholde seg i lukkede rom over lengre tid.

 

Mer informasjon om luftdesinfiseringsapparatet Cubusan finner du på: www.cubusan.com